Samen met de schrijver Leander Hanssen publiceerde de tekenaar Caryl Strzelecki de succesvolle Bajkareeks.
“De negende maan”  is het vijfde boek dat ze samen maakten.

Leander Hanssen

Leander HanssenLeander Hanssen (geboren in 1954) werd als jeugdschrijver vooral bekend door het Bajkakwartet, dat hij samen met Caryl Strzelecki maakte.

“De maanspiegel” (2004) was zijn debuut als jeugdboekenschrijver. Het boek won meteen de “Lees 1 7-prijs” (prijs van de Limburgse Kinder- en Jeugdjury).

De maanspiegel is het eerste deel van een vierdelige serie over het dwergvolkje de Bajka, verschenen bij uitgeverij Clavis te Hasselt. Hierna volgden nog “De Stad van As” (2005), “De Bajkakoning” (2006) en “De zwarte kamer van Skwar” (2007).

Daarna publiceerde hij verhalen in de reeks Vlaamse filmpjes (Uitgeverij Averbode):

In 2013 verscheen het eerste boek van een nieuwe Bajkareeks rond het personage Bakalar, getiteld “De Negende Maan”.
Klik hier voor een fragment.

Contacteer Leander: leanderhanssen@yahoo.co.uk

Caryl Strzelecki

Caryl Strzelecki (geboren in 1960) heeft een Poolse vader en een Nederlandse moeder en woont in Lommel. Hij is illustrator, striptekenaar, reclametekenaar en cartoonist.

Zijn opleiding als tekenaar kreeg hij aan de Grafische School van Eindhoven. Na vele omzwervingen in de stripwereld en als reclametekenaar kwam er in het jaar 2000 een doorbraak in zijn carrière met ‘De Koffer’, naar een verhaal van Herman Brusselmans.

Hij legde zich daarna toe op het illustreren van het Bajkakwartet, dat hij samen met de schrijver Leander Hanssen maakte en waarvan hij de initiatiefnemer is. Deze boeken verschenen van 2004 tot 2007.

Een tijdlang hield hij zich bezig met wat hij “graphic poems” noemde, nl. geïllustreerde impressies van de gedichten van o.m. Charles Bukowski – zie www.bukowskigallery.com .

In 2011 verscheen “De kleuren van het getto”, een graphic novel over het getto van Warschau, in samenwerking met de schrijfster Aline Sax. Hierover schreef “De Standaard”: “De tekst is uitstekend, maar het zijn toch vooral de tekeningen van Caryl Strzelecki die grote indruk maken.” Het boek won verschillende prijzen in de Verenigde Staten.

In 2013 illustreerde hij het nieuwste Bajkaboek “De Negende Maan”. Hierna maakte hij nog twee grafische novels met Rudi Vranckx (“De Gierenclub” en “Verloren”) en een met Johan De Boose  (“Oktober).

Contacteer Caryl: caryl.strzelecki@telenet.be