Lees ook het Bajkakwartet!

Wat leren de Bajka ?

Bajka kunnen wel 120 jaar oud worden. En ze blijven heel lang gezond. Een Bajka van negentig klimt nog met gemak in een boom. Daarom gaan ze ook zo lang naar school. Minstens tot hun dertigste. Waarom ook niet? Ze hebben dan nog heel veel tijd over om volwassen te zijn.

mintenDe Bajka gaan graag naar school. Ze leren er alleen maar leuke dingen. Ze leren er diamantslijpen, maanspiegelen, dwojkarijden (een dwojka is een slee voortgetrokken door twee hazen). Ze leren er tunnels graven, bajka-lajka spelen, eten koken.

Als ze heel klein zijn, leren ze zingen. Later komt er schrijven en rekenen bij, en praten zonder taal, en nog later leren ze wat ze moeten kunnen om als Bajka te overleven: met dieren praten, je verbergen in het bos, je neus gebruiken om de weg te vinden in het donker.

Na hun twintigste wordt het pas echt leuk. Eerst moet iedereen een jaar besteden aan gevechtstechnieken.
Dat is verplicht. Daarna kun je kiezen. Je kan met hard werken zelf meester in de gevechtskunde worden. Na tien tot vijftien jaar oefenen kan je zelfs grootmeester worden: dan kom je bij de Club van Wolven.
Maar dit is heel zeldzaam. Er zijn maar zeven grootmeesters in de heuvels van Podzagoera.

Maar je kan ook filosoof worden. Je moet dan veel boeken lezen en ook een paar boeken schrijven. Of je kan muzikant worden, of pottenbakker of gewone bakker. Of je kan machines uitvinden om tunnels te graven. Of je kan…

Alles kan bij de Bajka.

Iedere Bajka krijgt de tijd om te worden wat hij wil.

In deze reeks verschenen vier boeken, met als held de jonge Nicpon, boodschapper van de Bajka… Lees meer over het Bajkakwartet…

Leave a Reply